Marka tasarımı genel hatlarıyla çoğu kişi tarafından tasarım süreci olarak kabul edilir. Ancak bu yaklaşım pek doğru sayılmaz. Marka tasarımı, yalnızca tasarım odaklı bir süreç değildir. İnsanlar bir markayı tercih ederken, markanın duruşuna ve şahsına kattığı değere odaklanır. Kendini ait hissetme deneyimi de denilebilir. Marka tasarımı bir işletme veya bireyin farklı özelliklerini, insanların zihninde nasıl algılanması gerektiği ile ilgili bir süreçtir. Her işletme ve kişinin kendine özel bir imajı ve duruşu vardır.
Marka değeri olan modern işletmelere baktığınızda her birinin kendine özgü bir konsept ve çizgisi olduğunu göreceksiniz. Bu konsept ve çizgi; dil kullanımı, renk seçimi ve oluşturdukları marka algısıyla belirlenir. Marka imajı aslında tüketicilerin nasıl algılaması gerektiği hakkında belirleyici bir faktördür ve bu değerin insanların zihinlerinde nasıl yankılandığı da önemlidir. Genellikle, işletmeler kampanyalar ve reklamlar ile kendi marka imajlarını oluşturur ve bu sayede kendilerine özgü bir imaj yaratmayı hedeflerler, böylece yarattıkları imajın insanların zihinlerinde kabul görmesini sağlarlar.
Marka değeri olan işletmelere baktığımızda her birinin kendine ait bir konsepti ve duruşu olduğunu görebiliriz. Bu konsept ve duruş; markanın dili, rengi ve oluşturduğu algıyla belirlenmektedir. Marka imajı, tüketicilerin nasıl algılaması gerektiği üzerine belirleyicidir. Marka tasarımı ise tüketicilerin zihninde nasıl yankılandığı hakkında fikir verir. Genellikle işletmeler, kampanya ve reklamlar ile marka imajını destekleyen çalışmalarda bulunur ve marka tasarımını destekler.
Marka Çalışması ile İşletme Farkını Ortaya Çıkarma
Günümüzde bir işletmenin marka olabilmesine en büyük katkıyı hikayesi sunmaktadır. İyi bir marka hikayesi işletmenin amaçlarını ve vizyonunu yansıtmalıdır. Böylece marka değeri güçlü bir profil elde edecektir.
Eğer bir işletmenin marka değerini ifade eden ve tanımlayan bir hikayesi varsa, hedef kitlesinin dikkatini çeker ve bu sayede işletme ile tüketici arasında duygusal bağ oluşur.
Duygusal bağ kurarken, işletmenin marka hikayesini destekleyecek biçimde bir marka tasarımı süreci olması önemlidir. İşletmeler artık fonksiyonel farklılıklardan ziyade, algısal çalışmalara önem vermek zorundadır. Çünkü aynı sektörde faaliyet gösteren ve benzer ürün/hizmetleri sunan pek çok işletme mevcuttur. Dolayısıyla algısal çalışmalarla, sektördeki diğer rakiplerinden sıyrılabilmelidir.
Marka Tasarımı Özellikleri
İnsanların ihtiyacı olmayan bir ürün veya hizmetin oluşturulması ve sanki ihtiyacı varmış gibi pazarlanması, tüketicinin ürün veya hizmete olan bağlılığını belirleyen faktörlerden en önemlisidir. Dolayısıyla bu sürecin oluşabilmesindeki en büyük faktör marka tasarımının iyi inşaa edilmesidir. İyi bir marka tasarımı sürecinde, marka kişiliği üzerinden markanın hikayesi yansıtıldığında, verdiği taahhütleri en iyi şekilde desteklemiş olur.
Marka tasarımı sürecinde bu faktörler güçlü rol oynamaktadır. İnsan duyguları, davranışları ve yaklaşımı gibi parametreler dikkate alınmalıdır. İyi bir marka tasarımı çalışması tüm bu nedenler üzerinde güçlü bir etki yaratır.
Marka Hikayesi Nedir?
Bir işletmenin misyon ve vizyonunu yansıtan, aynı zamanda şirketin insanlara sunmayı hedeflediği değerleri temsil eden bir nedendir. Eğer bu neden, hikaye biçiminde anlatılırsa tüketicinin zihninde kalıcı bir etki oluşturabilir. Dolayısıyla marka her anımsandığında, bu hikaye tekrar canlanabilir. Bu durum, markanın hatırlanma gücünün ve değerinin artmasında önemli bir rol oynar.
Marka Bilinirliği Ne Anlama Gelir?
Bir tüketici bir markayı veya belirli bir ürünü satın alırken kabul ettiği ve farkında olduğu duruma denir. Marka, aslında logosu ve sembolü aracılığıyla kendi varlığını insan zihninde korur. Özetle, bu unsurlar aracılığıyla insanlar üzerindeki etkisini oluşturur. Tüketiciyi markayı denemeye teşvik eden eylemler, marka bilincini güçlendirecek stratejiyi oluşturur.
Tüketici bir markayı satın alırken, işletmeyi zihninde kabul ettiği anlamına gelir. İşletme, sahip olduğu logo ve marka tasarımı aracılığıyla insanların zihninde yer edinir ve konumunu korur.
İşletme ne kadar çok göz önünde olursa, marka bilinirliği açısında o kadar güç kazanmış olur. Burada pazarlama materyalleri ve insanlara ulaşma biçimi önem kazanmaktadır. Çünkü diğer markalardan ayrılması için kritiktir. İnsanların kolayca hatırlayabilmesi için markanın kendine ait bir bilinmiş karakteri olması gerekir. Memnun edici bir marka performansı deneyimi sunulduğunda ve tüketici bu performansı yaşadığında, aynı markayı yeniden tercih edecektir.
Marka Tasarımına Ait Başlıklar
Marka Nitelikleri:
Markalar, belirgin nitelikleriyle hatırlanır. Apple, basitliği, kullanım kolaylığı ve eşsiz üst düzey tasarımıyla bilinir. İnsanların iPhone’u kullanırken daha iyi hissetmelerinin temel nedenlerinden biri, Apple’ın sunduğu benzersiz deneyimdir.
Marka Avantajları:
Bir markanın karakteri ve bu özelliklerin tanımlayıcı unsurları, işlevsel ve duygusal getiriler sunabilir. Apple ürünlerinin dayanıklılığı ve düşük işlevsel hata oranı buna mükemmel bir örnektir. Apple ürünlerini kullanan kişiler, basit bir çalışma anlayışına sahip olduğu için tercih etmekteler.
Marka Değerleri:
Markalar, tüketicilere sağladığı deneyimleri bir değer olarak görür. Apple’ın müşteri ilişkileri, şirketin tasarladığı bir deneyim olmakla beraber bu deneyimi bir marka değeri olarak sunar.
Marka Kültürü:
Her marka, kendine has bir kültürü temsil eder ve bunu insanlara aktarır. Apple’ın marka kültürüne bakarsak; Apple ürünleri ile tüketiciler arasında duygusal ilişki vardır ve bu ilişki tüketicinin deneyimlerini yansıtır. Tüketici ürün üzerinde pozitif etkiler gördüğünde, bu durum tüketiciyi Apple’ın minimalist ve sade yaklaşımlarıyla dolu yaratıcı dünyasına dahil eder.
Marka Karakteri:
Birçok markanın belirlenmiş bir karakteri vardır. Bir insanın nasıl bir karakteri varsa, işletmelerin de marka karakteri vardır. Apple’ın marka karakterine bakarsak; havalı, trend belirleyen ve yaratıcılığa odaklanan bir marka karakteri olduğunu görürüz.
Marka Değeri, Tüketicilerin Benimsemesiyle Ortaya Çıkar.
İnsanlar genellikle kendilerini ait hissettikleri yerlerde mutlu ve güvende hissederler. Bu durum markalar için de geçerli. Yani insanlar genellikle belirli bir markayı tercih ederken, kendileriyle özdeşleştirirler.
Bu sayede markaya dair duygu ve düşünceler algı yoluyla tüketiciye iletilir. Marka üzerinde oluşturulan duygusal bağ, hizmet veya ürünlerinin kabul edilmesini kolaylaştırır ve işletmenin benimsenmesine neden olur.
Bu durum, marka olan bağlılığı da geliştirir. Bir işletmenin marka imajının tutarlı olması ve oluşturduğu konseptte ilerlemesi, daima tüketicilerinin zihninde kalacağını garantiler.
Oluşturulan marka imajı, işletmenin hedef kitlesiyle bağ kurduğu sayede satış garantisi elde eder. Mutluluk, hüzün, aşk, heyecan veya erotizm gibi duygusal nedenler marka imajına şekil veren güçlü faktörlerdir. Bu faktörler, marka karakteri belirlemede rol oynar. Aslında bu ilişkilendirme, bir ürün ya da hizmetin – kısaca bir markanın – satın alındığı zaman insanların üzerinde bu tür duygular oluşacağını gösterir.
Marka Rengi / Tonu Neyi İfade Eder?
Her markanın kendine ait bir rengi ve tonu vardır. Markanın tonu, işletmenin bulunduğu sektör ve ürün/hizmetlerle ilişkilidir. Marka tonu, tüketicilerin işletmeyi kolayca hatırlamasında önemli rol oynar. Aslında renk kullanımı, işletmenin kendini ifade etme ve akıllarda kalma noktasında kritiği üstlenir.
Marka atmosferi, işletmenin oluşturmak istediği deneyimi ifade eder. Örneğin, bir işletme ferah ve minimal bir atmosfer tercih edebilir ve bu atmosferini, ürün veya ofislerine kadar her alanda yansıtabilir. Marka atmosferi, işletmenin rengi ve karakteri ile belirlenir. Tüm bu unsurlar birbirleriyle bağlantılıdır.
Bu konudaki deneyimlerimizi daha iyi anlamanız için Sabancı Üniversitesi‘nde düzenlediğimiz IMIS Passion etkinliği çalışmamızı inceleyebilirsiniz. Bu çalışma, kapsamlı marka geliştirme sürecinin ne olduğunu açıkça göstermektedir.
İşletmenizin Logo Tasarımı, Markanızın Gözleridir.
Marka Tasarımı sürecinde en önemli rolü işletmenin logo tasarımı üstlenir. Çünkü logo tasarımı bir işletmenin gözlerini ifade eder. Tüketiciler, ilk olarak markanın logosuyla yani gözleriyle temas kurarlar. Logo tasarımında markanın hikayesi, sunduğu vaatler, renkleri ve atmosferi yansıtılmalıdır. Bu sayede işletmenin marka tasarımını yansıtan gözler çok daha kararlı görünüme sahip olacaktır.
Marka Tasarımı, Tüketicinin Güvenini ve Duygularını Kazanır.
Bir markanın ürününü satın aldığınızda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Eğer kendinizi özel ve memnun olmuş hissediyorsanız, o markaya değer verdiğinizi gösterir. Aynı zamanda markaya olan bağlılığınızı da gösterir.
Bir markayı tercih etmek, toplumda belirli bir yaşam standardını temsil etme, olumlu bir izlenim bırakma ve en önemlisi kıskançlık, hayranlık ya da sempati gibi duygular yaratmak demektir. İnsanların markalarla ilişkisinin algı üzerindeki etkisi, birçok deney sonrasında sonrasında ortaya çıkmıştır. Zaman geçtikçe işletmeler, marka imajına, görüntüye ve sunduğu vaatlere daha fazla önem vermeye başlamıştır.
Marka Çalışması Yaptırmanın Avantajları
Marka çalışması yaptırmak artık günümüz şartlarında bir zorunluluk haline gelmiştir. Sunulan deneyim insanların yaşam kalitesinde rol oynamaktadır. Günümüzde çoğu insan kendini değerli hissettiren bir çok markayı tercih etmektedir. İşletmeler için marka çalışmasının zorunlu olduğu artık kaçınılmazdır. Marka tasarımı bir varlık oluştururken, marka imajı da işletmenin omurgasını oluşturur.
Bu nedenler, işletmelerin hem satışlarını hızlandırabilmekte hem de marka ile bağ kurmuş sadık müşteri kitlesi oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Sadık müşteri kitlesi oluşturma sürecinde marka çalışması ciddi önem kazanmaktadır.
Öne Çıkan Markalar:
Bir ürün ya da hizmetin farklı yanlarını güven odaklı bir anlayışla yansıtan marka imajı, öne çıkan markalar için önemlidir. Genelde tüketiciler, kaliteyi diğer markalardan farklı kılan özellikler üzerinde dururlar ve yüksek kalite algısına dayalı değerlendirme yaparlar. Örneğin; Google’ın reklam hizmeti Ads’de kullanıcı odaklı arama sonuçlarında, işletmenin hedef kitlesinin kendi alanına yönelik arama sonuçlarında görünmesi bir farklılıktır.
Deneyim Odaklı Markalar:
Bu süreçte marka tasarımı da bu faktörleri göz önünde bulundurarak düzenlenmiştir. Alternatif olarak, Huawei’nin kullanıcının taleplerini karşılayabilen özellikleri deneyim sürecine dahil edilebilir. Bu sayede deneyime odaklanan ve başarı elde eden markalar her zaman hızlı bir büyüme gerçekleştirir.
Marka tasarımı da bu faktörler dikkate alınarak düzenlenir. Alternatif örnek vermek gerekirse, Huawei’nin kullanıcı taleplerini karşılayabilen özellikleri de örnek gösterilebilir. Bu sayede deneyime odaklanan ve başarı elde eden markalar hızlı büyümeye tanık olurlar.
Tutku Markaları:
Tüketicinin marka ile kendi arasında bağlantı kurduğu ve tüketicinin talep ettiği ya da sahip olmayı istediği markalardır. Basitçe ifade edersek, tutku markaları, tüketici tercihlerini belirler. Örneğin; Audi’nin iş dünyasındaki insanlara yönelik çekiciliği ya da sporcuların Nike’ı seçmeleri bu durumu göstermektedir. Marka tasarımı çalışmalarımızla ilgili daha fazla bilgi almak için lütfen buraya tıklayın.
Görsel sunum, imajın temelini oluşturur. Benzersiz ve özgün bir sembol kullanmak, insanların zihninde kalıcı bir iz bırakmada etkili bir yöntemdir.